Op hete dagen blijven de koeien rustig liggen

Feanwâlden
Netherlands
2019

In het Friese Feanwâlden gaan de koeien van Maatschap Van der Mark een koele zomer tegemoet. Afgelopen maand zijn in de ligboxenstal 12 Cowhouse ventilatoren geïnstalleerd. Deze zullen ervoor zorgen dat het stalklimaat jaarrond fris blijft zodat de koeien geen hinder van de warmte ondervinden. Met temperaturen rond de 30 graden was het eerste weekend van juni al een goed voorproefje van de komende zomer. “Tijdens de hete dagen bleven de koeien rustig liggen en bleef de productie op peil”, vertellen Harm en Jacco tevreden.

Harm, zijn vrouw Hillie en zonen Coenraad en Jacco van der Mark runnen in het Friese Feanwâlden een melkveebedrijf met 120 koeien die gemolken worden door twee Lely melkrobots. Voor de veehouders, die vorig jaar tot dé topmelkers van Nederland werden benoemd, is koecomfort een belangrijk speerpunt en dit zie je terug in de stal.

Hete, windstille dagen zorgde voor productiedaling

In de 0+4+0 ligboxenstal uit 2015 zijn alle zijden open. Hierdoor kan het lekker doorwaaien. Toch zagen de veehouders tijdens de warme zomer van vorig jaar de productie omlaag gaan. “Met name op windstille dagen dan zie je dat de koeien last hebben van de hitte”, geeft Harm aan. “Je ziet de koeien dan allemaal aan één kant van de stal staan”, vertelt Jacco. “Ook op dagen met een hoge luchtvochtigheid merk je dat de koeien hun warmte lastig kwijt kunnen. Ze liggen minder, vreten niet en lopen minder goed op de robot.” Tijdens de hete dagen van 2018 zakte de productie gigantisch. Voor de veehouders was dit de reden om te kiezen voor ventilatoren in de stal.

12 ventilatoren zorgen voor een frisse stal

In mei zijn de ventilatoren in de stal geïnstalleerd. Boven de ligboxen hangen acht Windforce ventilatoren, die ervoor zorgen dat de koeien gekoeld worden. Deze ventilatoren zuigen de lucht van bovenaf en blazen deze zijwaarts met versnelling weg, waardoor er veel lucht in één keer verplaatst wordt over de koeien heen. Bij de droge koeien zorgen twee Breeze Fan ventilatoren voor verkoeling. De Windforce in combinatie met de Breeze Fan ventilatoren worden bediend met een THI (Temperature Humidity Index) gestuurde regeling. De THI combineert temperatuur en de luchtvochtigheid. In de stal van de veehouders Van der Mark is de THI computer zo ingesteld dat de ventilatoren aangaan bij een minimum temperatuur van 17 graden en een luchtvochtigheid boven de 63%.

Ook bij de melkrobots hangen twee ventilatoren, Basket Fans, die ervoor zorgen dat de koeien verkoeld worden en vliegen weg blijven. Deze worden los van de andere ventilatoren bediend door middel van een aan/uit knop.

‘Productie blijft op peil en alle koeien blijven rustig liggen’

Met het warme eerste weekend van juni waren de ventilatoren in de stal van Van der Mark mooi op tijd geïnstalleerd. “De ventilatoren deden hun werk goed, hierdoor hadden de koeien weinig last van de hitte. Op deze warme dagen blijven de koeien rustig liggen waardoor de productie op peil blijft”, vertellen de veehouders tevreden.

Meer weten over de Windforce ventilator, lees hier meer > 

Gerelateerde Producten