Deze website maakt gebruik van cookies.

Koematras evenaart ligcomfort diepstrooiselbox

Images of

Dairy Campus

Uit recent onderzoek naar het liggedrag van melkkoeien is gebleken dat koeien op een Dutch Mountain koematras net zolang liggen als in diepstrooiselboxen. Een opvallende uitkomst uit dit onderzoek is ook de sterk verbeterde kwaliteit van de poten en hakken van koeien.

In het kader van een afstudeeropdracht heeft een student van de Hogeschool Van Hall Larenstein onderzoek verricht naar het (lig)gedrag van melkkoeien. Gedurende acht weken verbleef een groep van 30 melkkoeien in een gerenoveerde stal op de Dairy Campus. De ligboxen zijn voor het onderzoek voorzien van Dutch Mountain matrassen van Cowhouse. De data werden verzameld met behulp van Nedap Smarttag sensoren die het sta- en liggedrag van de koe monitoren.

Ligtijd van 12 uur en 7 minuten

Tijdens het onderzoek werd de gemiddelde ligtijd per koe per dag op de Dutch Mountain koematras gemeten op 12 uur en 7 minuten. Tegelijkertijd werden de ligtijden op vijf referentiebedrijven (totaal 1073 koeien) met diepstrooiselboxen gemeten met dezelfde Nedap sensoren. Hier bedroeg de gemiddelde ligtijd 11 uur en 56 minuten.

Images of

Kale hakken tabel
Pootscore tabel

Minder kale hakken en betere pootscore

Naast de ligtijden is ook gekeken naar de conditie van de koeien. Hierbij zijn de beschadigde hakken van de groep koeien aan het begin en na acht weken op de nieuwe koematrassen gescoord. Het aantal beschadigde hakken nam af met 50% en het aantal koeien met een pootscore 1 steeg van 64% naar 83%. Een ander significant verschil was de toename van de vreet- en herkauwtijd met respectievelijk 37 min/dag en 30 min/dag.

“Wij zijn heel blij met de resultaten van dit onderzoek”, geeft productspecialist Egbert Anne Andringa van Cowhouse aan. “De onderzoeksresultaten bevestigen onze verwachting. De reacties van veehouders die het matras in de stal hebben zijn zeer positief. Wij merken dat veel matrassen of waterbedden in de praktijk niet het gewenste niveau aan comfort bieden. Bovendien is er een toenemende vraag van veehouders met diepstrooiselboxen, omdat het onderhoud te veel arbeid vraagt.”

Images of

Vergelijking pootscore

Over het Dutch Mountain koematras

Cowhouse heeft het Dutch Mountain koematras volledig ontwikkeld vanuit de behoefte van de koe. Het matras bestaat uit speciaal door Cowhouse ontwikkeld elastisch foam van 10 cm oplopend tot 14 centimeter dik omhuld door een vloeistofdichte beschermhoes. De bovenkant van de mat bestaat uit een elastische en luchtdoorlatende topcover.

Meer informatie over het matras >