Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring Roelof Jan Riedstra

“Comfortabele koeien dankzij een zacht ligbed én de juiste ligboxafstelling”

Images of

Riedstra, Ryptsjerk

De koeien van Roelof Jan Riedstra liggen tevreden te rusten en te herkauwen in de stal. Met het doel om meer comfort te bieden en de koe zoveel mogelijk ruimte te geven ging de veehouder twee jaar geleden op zoek naar nieuwe matrassen. Inmiddels hebben de ligplaatsen een flinke update gehad en genieten de koeien van een comfortabel zacht ligbed. De ligboxen zijn voorzien van Friesian Island koematrassen en de boxen zijn ruimer afgesteld. Met de nieuwe, bredere ligboxen hebben ze meer ruimte om te gaan liggen en staan. Kortom, meer koecomfort.

Als je het Friese dorp Ryptsjerk binnenrijdt vind je midden in het dorp, naast de kerk, het melkveebedrijf van Roelof Jan Riedstra. Hier woont hij samen met zijn vriendin Liza (27) en hun bijna halfjaar oude zoontje Jurre. In 2020 nam Roelof Jan het bedrijf over van zijn ouders en is hiermee de 5e generatie die op deze locatie boert. Zijn vader is nog elke dag op het bedrijf te vinden voor de hand- en spandiensten.

Denken vanuit de koe

Bijna 20 jaar geleden werd de bestaande stal uit 1975 uitgebreid met een moderne aanbouw waarbij er twee rijen ligboxen werden toegevoegd aan het bedrijf. Tegelijkertijd werd de overstap naar automatisch melken gemaakt. “Mijn vader heeft destijds besloten om het melken te automatiseren. Hierdoor is het voor mij nu mogelijk om het bedrijf alleen te runnen”, vertelt Riedstra.

Images of

Riedstra, Ryptsjerk
Riedstra, Ryptsjerk

Om het koecomfort naar een hoger niveau te tillen besloot de veehouder twee jaar geleden te investeren in nieuwe koematrassen. “De matten die we hadden waren inmiddels ook alweer 20 jaar oud, flink versleten en nodig aan vervanging toe”, vertelt Roelof Jan. Al snel kwam de veehouder met Cowhouse in contact. “De gedachte van Cowhouse, het ‘denken vanuit de koe’, sprak mij erg aan”, geeft hij aan. “De koe de ruimte geven en haar zo min mogelijk beperken zodat ze haar natuurlijk gedrag kan vertonen.” Samen met Egbert Anne Andringa, koecomfort specialist van Cowhouse, is Roelof Jan om tafel gaan zitten om een plan te maken voor het renoveren van de ligplaatsen. “We hebben aardig grote koeien”, geeft de veehouder aan. “Om optimaal comfort te bieden wil je zowel een goed ligbed als voldoende ruimte voor de koe om goed te kunnen gaan liggen en opstaan. Egbert Anne heeft hierin een goed advies gegeven zodat we dit konden realiseren”, vertelt Riedstra.

In 2021 zijn de eerste ligplaatsen gerenoveerd. “We hebben gekozen voor Friesian Island matrassen. Deze sprak mij het meeste aan door de goede grip die het matras heeft en prijstechnisch paste het ook in het plaatje”, geeft de veehouder aan. “We hebben eerst dertig ligplaatsen als proef voorzien van de nieuwe matrassen. Tegelijkertijd hebben we de boxbreedte aangepast naar 124 cm en de schoftboom hoger gezet”, legt de veehouder uit. Het resultaat was al snel duidelijk. “Deze boxen lagen altijd vol. Toen dachten we: we zijn gek als we de rest van de stal ook niet doen”, vertelt Roelof Jan tevreden. Zo gezegd zo gedaan. Inmiddels zijn drie van de vier rijen ligboxen in de stal voorzien van nieuwe Friesian Island matrassen en aangepaste boxafmetingen.

Images of

Riedstra, Ryptsjerk
Riedstra, Ryptsjerk
Riedstra, Ryptsjerk

Ligboxen van 110 naar 124 cm breed  

Zowel in de breedte als in de hoogte hebben de koeien van de familie Riedstra meer ruimte gekregen. “Per rij hebben we er één box tussenuit gehaald. Hierdoor is de boxbreedte veranderd van 110 cm naar 124 cm”, geeft Roelof Jan aan. “Ook aan de voorkant moeten de koeien genoeg kopruimte hebben om goed te kunnen gaan liggen en opstaan. Daarom hebben we de dubbele rij boxen voorzien van schoftboom-verhogers en bij de rij boxen in het oude gedeelte van de stal is een golfschoftboom geplaatst”, legt Riedstra uit. Hiermee hebben de ligboxen een flinke update gekregen. “De koe raakt de box niet aan als ze gaat liggen”, vertelt de veehouder die ziet dat het ligcomfort veranderd is. “We zien dat er veel meer koeien liggen en dat ze sneller gaan liggen want ze voelen zich niet beperkt door de afmetingen van de ligbox. De koeien liggen mooi recht in de box en gaan nu ook naast elkaar liggen. Dit betekent dat de ligboxen goed zijn afgesteld”, stelt hij tevreden.

Images of

Riedstra, Ryptsjerk
Riedstra, Ryptsjerk
Riedstra, Ryptsjerk

Optimaliseren met minder koeien

Roelof Jan loopt vijf keer per dag de boxen na om ze goed schoon te houden. Drie keer per dag gaat er wat zaagsel in de boxen. “De bovenkant van het matras is mooi glad en daardoor zijn ze makkelijk schoon te maken en houden”, vertelt de veehouder. Inmiddels heeft driekwart van de ligboxen in de stal een update gehad. “We hebben besloten de laatste ligboxen eerst te laten voor wat het is”, vertelt de veehouder en verklaart: “We hadden al meer ligboxen dan koeien in de stal en zelfs nu de boxen op 124 cm staan hebben we onderbezetting. Zoals het er nu uitziet zullen we in de toekomst minder koeien gaan houden als gevolg van de fosfaatrechten en dan hebben we deze boxen waarschijnlijk niet meer nodig.”

De komende jaren ligt de focus voor Roelof Jan vooral op het verder optimaliseren van het bedrijf. “Ons doel is om nog arbeidsefficiënter te werken en het behalen van een goed technisch bedrijfsresultaat met veel koecomfort, dierenwelzijn en werkplezier”, stelt de veehouder. “Alles moet goed in balans zijn. Hopelijk staat hier over tien jaar nog steeds een gezond bedrijf waarmee we een goed inkomen kunnen genereren”, kijkt Riedstra positief vooruit.

Images of

Riedstra, Ryptsjerk
Riedstra, Ryptsjerk

Bedrijfsgegevens

In het Friese dorp Ryptsjerk melkt Roelof Jan Riedstra (30) 115 koeien en telt 55 stuks jongvee. Het rollend jaargemiddelde ligt op 11.200 kg per koe per jaar met 4,50% vet en 3,50% eiwit. Ze hebben 73 hectare land in gebruik. Hiervan behoort 50 hectare bij de huiskavel.

Meer verhalen >