Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring familie van der Kooi

“De koeien zijn rustiger, liggen langer en hebben minder pootproblemen”

Images of

Van der Kooi

Foto: Johan van der Kooi samen met zijn zoon Werner

Er heerst rust in de stal van de familie van der Kooi in het Friese Bornwird. De koeien liggen relaxt in de boxen of staan tevreden te vreten bij het voerhek. Een jaar geleden besloot Johan van der Kooi de ligplaatsen te renoveren met als doel het koecomfort te verhogen. De boxen zijn voorzien van Friesian Island koematrassen en Cowcoon ligboxen. Johan: “Het zijn vriendelijke boxen. We zien dat de koeien veel sneller gaan liggen. Ze laten zich echt vallen op de matrassen.”

In het Friese Bornwird, nabij Dokkum, staat het melkveebedrijf van Johan van der Kooi en zijn vrouw Marga Slingerland. Samen hebben ze vier kinderen Corinne, Werner, Jantine en Mariëlle. Het bedrijf telt 170 koeien met bijbehorend jongvee. Johan en Marga zijn beide opgegroeid tussen de koeien op het boerenbedrijf. De ouders van Marga hebben op verschillende locaties in Nederland geboerd en zijn uiteindelijk in 1986 neergestreken in Bornwird. Johan komt oorspronkelijk uit Damwâld waar zijn vader een melkveebedrijf runde. Ruim 20 jaar geleden besloten zijn ouders om in Canada verder te boeren. Johan koos ervoor om hier te blijven en samen met Marga het bedrijf in Bornwird over te nemen. Naast het bedrijf werkt Marga doordeweeks buiten de deur als Agro Accountmanager. Johan zorgt voor de dagelijkse gang van zaken op het bedrijf. Dit doet hij met veel gedrevenheid en een passie voor koeien.

Investeren in comfort

Om het koecomfort in de bestaande stal te verhogen hebben de veehouders vorig jaar besloten om de ligplaatsen te renoveren. “De matten die er in lagen waren inmiddels 20 jaar oud en bovendien waren de ligboxen flink verouderd”, vertelt Van der Kooi. “De koeien lagen scheef in de boxen waardoor ze bulten op de rug kregen. Ook hadden ze te weinig ruimte aan de voorzijde waardoor ze niet fatsoenlijk op konden staan. De ligplaatsen waren dringend aan vervanging toe”, stelt de veehouder, die de focus legt op het verder optimaliseren van het huidige bedrijf. In september 2020 zijn de ligplaatsen voorzien van Friesian Island koematrassen met Cowcoon ligboxen. Eerder dat jaar is, in samenwerking met Cowhouse, ook het watersysteem vervangen. “We werken nu met een hoge druk watersysteem waardoor er veel minder bacteriën in het water zitten. Dit komt de gezondheid en productie van de koeien ten goede.” De investeringen die we de afgelopen tijd hebben gedaan werpen zijn vruchten af ziet de veehouder. “We zien een positief effect op het welzijn en de prestaties van de koeien”, vertelt Van der Kooi tevreden.

Images of

Van der Kooi
Van der Kooi
Van der Kooi

De keuze voor Cowhouse matrassen was snel besloten. “Op de beurs in Leeuwarden kwamen we in aanraking met Cowhouse”, geeft Johan aan. “Het comfort van de matrassen sprak ons erg aan. We hebben toen bij een collega-veehouder gekeken die zowel Friesian Island als Dutch Mountain matrassen met Cowcoon ligboxen in de stal heeft”, vertelt hij. “We hebben gekozen om te investeren in Friesian Island koematrassen, die een dikte van 6,5 cm heeft, in combinatie met Cowcoon ligboxen. Deze boxen hebben een buigzame polyethyleen onderbuis waardoor hij een lichtelijk meebeweegt als er een koe tegenaan ligt. Dit zorgt voor meer comfort.”

Diervriendelijke boxen

De nieuwe ligplaatsen heeft geresulteerd in meer rust in de stal ziet de veehouder. “De koeien zijn een stuk rustiger en je ziet in het gangpad zelden koeien staan. Ook valt het op dat ze veel sneller gaan liggen. Ze hebben er vertrouwen in want ze laten zicht echt vallen op de matrassen”, vertelt Johan tevreden. “De boxen staan nagenoeg op dezelfde breedte als voorheen, maar zijn hoog en ruim waardoor het de koeien genoeg ruimte biedt om comfortabel te liggen”, legt hij uit. “Dit zijn comfortabele en diervriendelijke boxen. De koeien liggen heel ontspannen en mooi recht in de boxen.”

Geen kale hakken meer

Met de nieuwe ligplaatsen hebben de koeien nagenoeg geen last meer van kale hakken merkt de veehouder. “Eerder schuurden ze met de hakken over de matten. Dit matras is dikker en biedt meer grip tijdens het opstaan”, ziet Johan. “De koeien slipten eerder nog wel eens weg. Dit is nu niet meer het geval. Ze liggen langer en bovendien hebben ze minder pootproblemen”, noemt hij als positief gevolg.

Images of

Van der Kooi
Van der Kooi
Van der Kooi

Qua arbeid omtrent het schoonmaken van de matten ziet de veehouder geen verschil. “We kunnen de matrassen goed schoon houden. We strooien één keer in de maand een dikke laag zaagsel voor in de boxen. Iedere dag lopen we de boxen na en maken we de boxen schoon met zaagsel vanuit de voorraad voorin de box”, vertelt de veehouder. Het comfort was voor de veehouder de belangrijkste reden om de ligplaatsen te vervangen. “Met deze investering kunnen we onze koeien het juiste comfort bieden. We zijn tevreden met het resultaat en daarnaast is de samenwerking met Cowhouse ons goed bevallen. De lijnen zijn kort. Wanneer er iets is heb je rechtstreeks contact met de verkoper.”

Uitdaging

Het doel van de veehouders ligt momenteel op het verder optimaliseren van de huidige bedrijfsvoering. “De investeringen die we vorig jaar hebben gedaan dragen hier aan bij”, geeft de ondernemer aan. “Uiteindelijk moet alles kloppen om mooie resultaten te behalen. Vorig jaar hadden we een goede kuil en in combinatie met het nieuwe watersysteem en de nieuwe matrassen en boxen, zien we dit terug in de resultaten.”

Ondanks de steeds veranderende regelgeving en de toenemende regeldruk geniet Johan nog steeds van het boer zijn. “Het werken met het vee en de verschillende seizoenen is mooi en het blijft altijd een uitdaging om een zo goed mogelijk rendement te behalen”, vertelt hij. “Wat de toekomst verder gaat brengen dat wachten we af.”

Images of

Melkveebedrijf van der Kooi
Van der Kooi
Van der Kooi

Bedrijfsgegevens

Johan van der Kooi runt samen met zijn vrouw Marga Slingerland en hun vier kinderen Corinne (15), Werner (13), Jantine (10) en Mariëlle (7) een melkveebedrijf met 170 melkkoeien en 85 stuks jongvee. Marga werkt buiten de deur als Agro Accountmanager bij Accon AVM. Het rollend jaargemiddelde ligt op 9.824 liter per koe per dag met 4,20% vet en 3,52% eiwit. We hebben 100 hectare in gebruik, waarvan 76 hectare eigendom.

Meer verhalen >