Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring familie de Roo

Images of

Easyfood de Roo Abtskerke

Al 18 jaar zorgt het Easyfood voersysteem ervoor dat de koeien op het bedrijf van de familie de Roo continu vers voer tot hun beschikking hebben. Tijdens de renovatie van de ligboxenstal, begin 2003, werd het voersysteem geïnstalleerd en nog altijd worden de koeien probleemloos gevoerd met de Easyfood. Johan de Roo: “We werken al jaren naar volle tevredenheid en nagenoeg storingloos met dit systeem. Mocht hij nu kapot gaan dan bestelde ik gisteren al een nieuwe.”

Op het melkveebedrijf in het Zeeuwse s-Heer Abtskerke houdt Johan de Roo samen met zijn vrouw Petra, 70 melkkoeien en 50 stuks jongvee. In 2003 hebben ze de ligboxenstal uit 1973 flink gerenoveerd. Ze hebben een nieuwe kap op de bestaande stal geplaatst om meer ruimte te creëren. “Bij de verbouwing van de bestaande stal hebben we gekeken hoe we de stal, met oog op de toekomst, zo efficiënt mogelijk konden inrichten”, geeft De Roo aan. “We hebben toen gekozen om het Easyfood voersysteem in te passen, met name voor het arbeidsgemak maar ook de ruimte die we hiermee kunnen besparen. Het systeem is makkelijk te realiseren in een bestaande stal en bovendien niet duur.” Naast het nieuwe voersysteem heeft de familie ook gekozen om over te stappen op automatisch melken. Met deze veranderde situatie hebben ze een behoorlijke efficiëntieslag gemaakt.

Constant beschikking tot vers voer

Met de Easyfood krijgen de koeien continu vers voer aangeboden, zoals koeien dat gewend zijn in de vrije natuur. “Wij voeren op ons bedrijf kuilblokken die bestaan uit maïs en gras, om en om op de vloer. Op dit moment voeren we ook hooi bij. De koeien kunnen de gehele dag door naar behoefte vreten”, legt De Roo uit. “Dit systeem is minder arbeidsintensief dan andere systemen”, stelt hij. ”We zijn één uur per week bezig met het plaatsen van de blokken.” Het voerhek wordt aangeschoven met één druk op de knop. “Dit doen we naar behoefte. Je wil dat de koeien constant beschikking hebben tot het voer, wanneer de koeien allemaal opspringen wanneer je het hek opschuift dan ben je te laat. Dit is een kwestie van aanvoelen”, geeft de veehouder aan. “Aan het eind van de week houden we gemiddeld een kruiwagen restvoer over en dit geven we aan het jongvee."

Images of

Easyfood de Roo

Het Easyfood voersysteem in de stal van De Roo is 12 meter lang en heeft 2 x 16 voerplaatsen van 75 cm breed. Omdat er met dit systeem constant vers voer ter beschikking is hebben de dieren meer tijd en ruimte om ongestoord hun voer op te nemen.

Productiestijging van 1800 liter per koe per jaar

Met de gemaakte efficiëntieslag in 2003 kan de veehouder het werk op het bedrijf goed rondzetten. Bovendien heeft dit geleidt tot een flinke stijging in de melkproductie. “De Easyfood in combinatie met de overstap naar robotmelken heeft gezorgd voor een productiestijging van 1800 liter per koe per jaar”, vertelt De Roo tevreden. “Momenteel ligt de gemiddelde jaarproductie op bijna 10.000 liter per koe.”

‘Mocht hij nu kapot gaan, bestelde ik gisteren al een nieuwe’

De Roo is zeer tevreden met het Easyfood systeem. “Mocht hij nu kapot gaan dan had ik gisteren al een nieuwe besteld. Hij werkt super op ons bedrijf”, vertelt de veehouder. “De Easyfood werkt al 18 jaar naar volle tevredenheid én nagenoeg storingloos. We hebben in al die jaren slecht één keer de rubbermat vervangen. Het is een enorme besparing. Een kuilsnijder, meer heb je niet nodig.”

Meer verhalen >