Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring van familie Sibma

“Het robotbezoek blijft constant ook op hete dagen”

Images of

Sibma, Garyp

De zomer is weer aangebroken. Tijdens deze warme perioden ondervinden veel dieren hittestress. Om de productie ook tijdens warme dagen op peil te houden is de juiste stalventilatie essentieel voor de gezondheid en de prestatie van koeien. Op het bedrijf van Sibma in Garyp zorgen zes Winforce ventilatoren ervoor dat de stal koel blijft. Peter Sibma: “Met de Windforce ventilatoren hebben we een betere loop op de melkrobot. Daarnaast zijn de koeien gezonder en hebben we geen longontsteking.”

Boven een temperatuur van 18°C kost het een koe al extra energie om warmte af te voeren. Tijdens deze hoge temperaturen is een koe dus nog nauwelijks in staat haar eigen lichaamstemperatuur te regelen. Het gevolg: Hittestress. Hoe hoger de luchtvochtigheid en hoe lager de windsnelheid, hoe eerder een koe last heeft van hittestress. Deze stress kan zorgen voor een lagere voeropname met een grotere kans op een melkproductiedaling en gezondheidsproblemen.

“In de zomer van 2016 dachten we er moet iets gebeuren”

Melkveehouder Sibma uit het Friese Garyp voorkomt hittestress door de juiste ventilatie. Peter Sibma: “Met 180 koeien in onze stal was er in verhouding weinig frisse lucht waardoor de koeien snel last hadden van hittestress.” Na een extreem warme periode in 2016 wist de veehouder dat er iets moest gebeuren en investeerde hij  in zes Cowhouse Windforce 5 ventilatoren.

“In 2016 hadden we een hele warme periode met temperaturen richting de 35 graden”, geeft de veehouder aan. “De koeien hadden erg last van hittestress waardoor we alle koeien naar de robot moesten jagen en de melkproductie daalde. Toen dachten we, nu moet er wat gebeuren”, laat Sibma weten. “Het weer wordt alleen maar extremer waardoor er ook langere periodes van warmte zullen komen”, stelt Sibma. Voorheen maakte de veehouder gebruik van één grote ventilator in de ligboxenstal. “Deze waaier hing midden in de stal waardoor de koelste plek op het voerpad was. Dit was niet heel efficiënt.” Na de hitte in 2016 zijn ze naar oplossingen gaan zoeken.

Images of

Melkveebedrijf Sibma
Melkveebedrijf Sibma
Melkveebedrijf Sibma

"Het is een goede investering"

De koeien zijn gezonder en hebben geen last van longontsteking

Na het afwegen van verschillende ventilatiesystemen zijn er voor de zomer van 2017 zes Windforce ventilatoren van Cowhouse geïnstalleerd op het bedrijf van Sibma. “De Windforce ventilator verplaatst veel lucht tegelijkertijd waardoor in onze stal zes ventilatoren voldoende is om 180 koeien koel te houden.” Ondanks dat het dak in de toekomst vervangen zal worden heeft de veehouder toch eerst gekozen om de ventilatoren te plaatsen. “Het is een goede investering”, stelt Sibma. “Hierdoor blijven onder alle weersomstandigheden de productie, vruchtbaarheid en celgetal op peil!”

Sibma ziet dat het robotbezoek constant blijft ook op hete dagen. “Met de Windforce ventilatoren hebben we een betere loop op de robot. Daarnaast zijn de koeien gezonder en hebben ze geen last meer van longontsteking.”

Ventilatoren het hele jaar door effectief

Niet alleen in de zomer staan de ventilatoren aan in de stal, ze draaien bijna het jaar rond. “Ook met vochtige dagen in de herfst of winter staan de ventilatoren aan. Dan is de luchtvochtigheid hoog en zorgen de ventilatoren voor een fris stalklimaat”, legt Sibma uit. De ventilatoren worden automatisch aangestuurd. “In de stal staat de temperatuur nu ingesteld op 20 graden en in het najaar stellen we de temperatuur bij op 15 graden”, vertelt de veehouder. Wanneer de temperatuur hierboven komt dan gaan de ventilatoren aan. Momenteel kan een deel van de koppel vrij in en uitlopen naar de weide, maar wanneer het te warm wordt buiten staan ze het liefst binnen voor de nodige verkoeling.

Images of

Melkveebedrijf Sibma

Efficiënte luchtsturing en maximaal verkoelingseffect

Met de Windforce creëer je een verkoelings-effect voor de koeien. In vergelijking met traditionele ventilatoren doet de Windforce 5 iets bijzonders: na het aanzuigen van de lucht treedt er in de luchtstroom een gigantische versnelling op in horizontale richting. Hiermee wordt de stallucht met hoge snelheid over de liggende koeien uit de stal geblazen. Dit geeft een verkoelend effect met veel luchtverversing. Dankzij de instelbare geleidekleppen de zgn. ‘wings’ gaat deze versnelde luchtstroom over en onder de koeien door.

Meer verhalen >