Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring van familie Veenstra

"Het zijn comfortabele en koevriendelijke ligboxen"

Images of

Veenstra

Wanneer je de stal van Mts Veenstra in Zandhuizen inloopt merk je de rust die in de stal heerst, hier lopen tevreden koeien. In de moderne ligboxenstal van de familie Veenstra is er aan koecomfort geen gebrek. De stal is echt voor de koe gebouwd én ook aan het ligcomfort is goed gedacht. “We zien dat de koeien graag en veel liggen in onze Cowcoon ligboxen”, vertelt Jaap. “De flexibele onderbuis en de Pasture Mat verhogen het ligcomfort van de koeien.”

De nieuwe stal was niet gepland, maar door een stalbrand begin 2017 verloor de familie Veenstra de bestaande ligboxenstal en de veestapel. Ondanks het drama is de familie Veenstra niet bij de pakken neer gaan zitten. “Hoe moeilijk het ook is, dan moet je vooruitkijken en plannen maken voor de toekomst”, vertelt Veenstra gedreven. Binnen een jaar na de brand stonden er weer koeien op stal. “We hebben nog 25 koeien van eigen fokkerij, die stonden als jongvee bij het opfokbedrijf. De rest hebben we overgenomen van een collega-veehouder”, legt Veenstra uit. Met veel hulp en hardwerkende vaklieden konden ze in januari 2018 de koeien inmelken op de melkrobots in de nieuwe stal. “De bouw ging gelukkig erg vlot. Hierdoor konden we eerder melken dan gedacht”, vertelt Veenstra tevreden.

De nieuwe stal is inmiddels naar volle tevredenheid in gebruik. “Omdat we hebben gekozen voor de bouw van een nieuwe stal, konden we het inrichten naar eigen wens.” De 3+0 ligboxenstal is een stuk ruimer opgezet dan in de oude situatie: “Lucht en ruimte voor de koeien was de focus in de nieuwe stal”, noemt Veenstra.

Images of

Veenstra
Veenstra
Veenstra
Veenstra

De koeien liggen graag

Met het bepalen van de stalinrichting kwam Veenstra met Cowhouse dealer Cor Oostra in contact. Hij verzorgde een groot deel van de inrichting. Zo zijn de ligboxen voorzien van Cowcoons in combinatie met de Pasture Mat. De Cowcoon is een boxafscheiding met een buigzame polythyleen onderbuis waardoor koeien veilig en comfortabel in de box kunnen liggen zonder risico op rugwervel beschadigingen. “Deze boxen zijn koevriendelijk”, geeft Veenstra aan. “Wanneer de koeien er tegenaan liggen dan beweegt de onderbuis lichtelijk mee, dit zorgt voor meer comfort.”

In de oude stal had Veenstra R-boxen met rubberen matten. “Het nadeel van deze boxen is dat de koe vast kan komen te zitten”, legt Jaap uit. “Met de Cowcoon ligboxen is dit niet mogelijk”, noemt hij als groot voordeel. “De boxen zijn hoog en ruim waardoor de koeien genoeg ruimte hebben om comfortabel te liggen.” In de stal van Veenstra zijn de boxen 1,15 meter breed. De ligboxen zijn voorzien van de Pasture Mat koematrassen met een Premium Pad foamlaag van drie centimeter dik. Dat er matten in de nieuwe ligboxen kwamen stond vast voor de veehouder. “We willen geen diepstrooisel dit is simpelweg te veel werk”, geeft Veenstra aan. “De Pasture Mat kunnen we goed schoonhouden. Dagelijks gooien we twee pak zaagsel op de matten.” Bovendien zorgt de robuuste constructie van de Cowcoon voor een goede geleiding van de koe waardoor de boxen schoner blijven.

“Zou ik weer voor de keuze staan, dan zou ik zonder enige twijfel weer voor deze ligboxen kiezen. Het bevalt ons goed en onze koeien liggen er graag in”, stelt de tevreden veehouder en voegt hieraan toe: “We hebben vertrouwen in de Cowcoon.”  

Opvallend dat er zo veel koeien liggen

Wanneer je door de stal loopt bij Veenstra liggen de koeien tevreden te herkauwen en heerst er rust in de stal. De koeien hebben het goed én het is dan ook niet voor niets dat de koeien zo mak en aanhankelijk zijn. “Van buitenstaanders horen we regelmatig dat het opvallend is dat er zo veel koeien liggen”, geeft Veenstra aan. De ligboxenstal bestaat uit een dubbele rij boxen aan de kant van het voerhek en een enkele rij tegen de zijkant aan. “We zien op het gangpad tussen de ligboxen vrijwel nooit koeien staan”, noemt de veehouder als positief gevolg. “Ze liggen in de box of maken hun rondje naar het voerhek, drinkbak en/of melkrobot”, merkt Veenstra.

Met de nieuwe stal heeft de familie Veenstra een positieve stap gemaakt richting de toekomst. Zowel voor de koeien als de veehouder is het comfort hoog. Hiermee zijn ze klaar voor de toekomst én de volgende generatie.

Bedrijfsgegevens

Maatschap Veenstra-IJdel wordt gerund door Jaap Veenstra samen met zijn vrouw Gonnie en zoon Bert (30) in Zandhuizen (Frl). Bert werkt momenteel fulltime als adviseur bij Agrifirm. In Weststellingwerf runt de familie een melkveebedrijf met 95 melkkoeien. Het rollend jaargemiddelde ligt op 11.500 per koe per jaar met 4% vet en 3,35% eiwit. Het celgetal ligt doorgaans op 70/80.000. 

Meer verhalen >