Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring Cor Broersma

"Investering koecomfort betaalt zich terug"

Images of

Broersma

In het Groningse Opende, nabij de grens met Friesland, runt Cor Broersma (23) een melkveebedrijf met 135 melk- en kalfkoeien. Pas sinds een half jaar zit Cor op het bedrijf en hij heeft de afgelopen maanden niet bepaald stilgezeten. Hij is onder andere gestart met het weiden van de koeien én heeft een deel van de boxen gerenoveerd om het koecomfort en de levensduur van de koeien te verhogen. Het komende jaar zal ook de rest van de stal worden aangepakt. De jonge veehouder heeft een duidelijke visie waar hij met zijn veestapel naar toe wil.

Het boerenbloed kruipt waar het niet gaan kan bij de familie Broersma. “In de familie van mijn vader en moeder wordt er al generaties lang geboerd”, vertelt Cor. De ouders van Cor runnen een melkveebedrijf in Jistrum met 330 melk- en kalfkoeien. “Mijn twee jongere broers en zus hebben ook interesse om te boeren”, vertelt Cor. Zelf had hij, na een aantal jaren werkervaring op een bedrijf in Oost-Duitsland, de beslissing al genomen om boer te worden. “We kregen toen de kans om dit bedrijf erbij te kopen met het vee en alles erop en eraan, en dit is gelukt”, vertelt hij trots. “Dit geeft ook mogelijkheden voor mijn broers en zus in de toekomst.” Het bedrijf van zijn ouders ligt op twintig minuten rijden. Cor wordt veel geholpen door zijn jongere broers en zus, die tussen de twee bedrijven pendelen. Ook zijn vriendin Tineke draait haar hand er niet voor om en trekt regelmatig de overall aan om te helpen.

Koecomfort verhogen

“De vorige eigenaar heeft het goed draaiende bedrijf netjes achtergelaten”, vertelt Cor over het melkveebedrijf in Opeinde. De ligboxenstal uit de jaren ’70 is in 2005 flink verbouwd met een verbreding en een nieuwe kap. Hiermee is de oorspronkelijke 1+1 stal gegroeid naar een 3+1 stal met plek voor 150 koeien.

“De ligplaatsen waren wel verouderd. Hier wilde ik graag mee aan de slag”, vertelt Cor. “Goed koecomfort en goed voeren zijn cruciaal om een hoge productie te halen”, stelt hij. Koeien die goed vreten en voldoende kunnen liggen en bewegen, hebben een goede bloedsomploop met een goede melkproductie als gevolg. Om het koecomfort te verhogen heeft de veehouder inmiddels één zijde van de stal gerenoveerd. “Hier lagen eerst rubber matten in, deze waren flink verouderd. We hebben toen besloten om het geheel aan te pakken”, geeft hij aan. “We hebben nieuwe roosters, ligboxen met matrassen en voerhekken geplaatst. Daarnaast hebben we in de stal nieuwe (extra) waterbakken toegevoegd”, laat Broersma zien.

Images of

Koe op Friesian Island
Friesian Island Broersma
Friesian Island

Ruimte en comfort

Geen rubber

Dat er matrassen in de stal kwamen was snel besloten. “In Jistrum hebben we de stal ook ingericht met Cowhouse matrassen en ligboxen en dit bevalt goed. Daarom heb ik ook niet lang getwijfeld. We hebben gekozen voor de nieuwe Friesian Island koematras en de No Thru ligboxen. Deze matrassen zijn 6,5 cm dik en geeft de koe veel comfort tijdens het liggen en grip bij het opstaan.”

Het voordeel van matrassen van Cowhouse is dat er geen rubber in de toplaag zit waardoor de koeien minder melk uitliggen. Dit was goed zichtbaar toen we in Jistrum één rij al hadden gerenoveerd met matrassen en de rij ernaast nog rubber matten lagen. Bovendien blijft rubber vochtig vooral in de zomer begint het te ‘zweten’. Een matras blijft veel droger.”

Ruime boxen

Inmiddels is één rij voorzien van nieuwe No Thru ligboxen en Friesian Island matrassen. De helft is in gebruik door de droge koeien en binnenkort hebben de melkkoeien ook toegang tot het andere deel. “We kunnen bij de droge koeien nu al zien dat de koeien meer liggen. Eerder liep je de stal in en stonden er altijd een paar in de box, dit zien we nu niet meer. Ze moesten even wennen, maar toen ze het één keer in de gaten hadden was het klaar. “Ze liggen mooi in de boxen en hebben goede grip op het matras.”

Met de renovatie heeft de jonge veehouder ook gekozen om de boxen ruimer te maken door ze te verbreden van 110 naar 118 cm. “Hier hadden we gelukkig de ruimte en mogelijkheid voor. Met de nieuwe, bredere ligboxen hebben ze meer ruimte om te gaan liggen en staan. Kortom, meer koecomfort. Bovendien blijven de boxen schoner. Iedere dag maken we de boxen schoon en strooien we gemalen stro met kalk op de matrassen.

Images of

Broersma stal
Boerderij

Weidegang opstarten

Eerste keer naar buiten

De eerste fase van de renovatie is klaar. “Binnenkort zal ook de rest van de stal worden aangepakt”, vertelt Broersma tevreden. Dit jaar heeft hij de koeien ook voor het eerst geweid, met een huiskavel van 72 hectare is het bedrijf er goed geschikt voor. “Dit was nieuw voor de koeien, maar ik vind het belangrijk om dit weer op te starten”, vertelt de jonge ondernemer. “Dit was echt een leerjaar. De grasopname was nog niet heel hoog, maar voor het eerste jaar ging het niet onaardig”, concludeert Cor.

De komende jaren wil de veehouder door hard werken en goed op de koeien te passen het bedrijf verder ontwikkelen. Hij heeft een duidelijke visie: “Mijn doel is om 150 koeien te melken met eigen jongvee opfok én het verhogen van de levensduur van de koeien. Daarnaast is het streven om volgend jaar op een dagproductie van 30 kg melk per koe te zitten.” Hoe Broersma dit gaat bewerkstelligen? “Met goed koecomfort en goed voeren”, stelt hij.

Bedrijfsgegevens

Cor Broersma (23) woont samen met zijn vriendin Tineke (19) in Opeinde (Groningen). Hier houdt hij 135 melk- en kalfkoeien met 100 stuks jongvee. De dagproductie op 28 liter melk per koe per dag met 4,68% vet en 3,85% eiwit. Het bedrijf heeft 76 ha land, waarvan 72 ha huiskavel is.

Meer verhalen >