Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring gebroeders De Groot

“Investering in ventilatoren verdient zich snel terug”

Images of

Ids en Hessel de Groot, Waaxens

Voor de gebroeders Ids en Hessel de Groot is koecomfort een belangrijk speerpunt. De ligboxenstal in het Friese Waaxens is van alle gemakken voorzien en biedt veel licht, lucht en ruimte voor de koeien. Toch zagen de veehouders in de warme zomer periodes dat de dieren last kregen van de hitte. Er moest iets gebeuren. Daarom besloten ze vorig jaar te investeren in ventilatoren. Met vijf Windforce ventilatoren en zes Basket Fans kunnen de koeien jaarrond genieten van een fris stalklimaat. Ids: “De ventilatoren verplaatsen veel lucht door de stal waardoor er frisse lucht wordt aangezogen. Hierdoor ontstaat er een fris stalklimaat en blijft de activiteit van de koeien op peil.”

In het noordelijke terpdorp Waaxens, op de weg naar Dokkum, staat het melkveebedrijf van de gebroeders Ids en Hessel de Groot. In 2012 heeft de Hollandse stal met 65 koeien plaats gemaakt voor een moderne 3+0+3 ligboxenstal met 240 ligplaatsen. Tot 2015 is de veestapel vlot gegroeid en inmiddels worden hier 190 koeien gemolken door drie melkrobots, een deel van de stal wordt gebruikt voor het jongvee.

De ligboxenstal is aan beide lange zijden voorzien van een gordijn die helemaal open kan en aan zowel de voor als achterzijde bevinden zich grote staldeuren. “Zo kan het lekker doorwaaien”, laat Ids zien. Ondanks dat de stal aan alle kanten open kan en het feit dat ze nabij de zeedijk zitten, zagen de veehouders dat de koeien last hadden van hittestress tijdens warme dagen. Na twee warme droge zomers op rij besloten de veehouders dat het anders moest. “De koeien hadden echt last van de hitte waardoor de productie daalde en de uiergezondheid verslechterde. Dit heeft ons wel een koe gekost”, vertelt Ids over die warme periodes. “Er moest iets gebeuren”, dachten de veehouders. "We hadden nooit verwacht dat het nodig was om hier ventilatoren op te hangen. Maar de laatste jaren merk je dat weersomstandigheden extremer worden, waardoor warme droge periodes vaker voorkomen..

Images of

Ids en Hessel de Groot, Waaxens
Ids en Hessel de Groot, Waaxens
Ids en Hessel de Groot, Waaxens

Swipe/klik rechts voor meer foto's > 

Doorstroming van frisse lucht

“De windforce ventilatoren van Cowhouse hadden we eerder gezien en spraken ons erg aan. Deze ventilatoren hebben een grote capaciteit en verplaatsten de lucht echt door de stal heen zodat er constant frisse lucht wordt aangezogen”, vertelt Ids die naast het voorkomen van hittestress ook het verversen van de lucht een belangrijk speerpunt noemt. “Vooral op dagen met weinig wind of wind uit de verkeerde hoek is dit een must op ons bedrijf”. Samen met Cowhouse werd er een ventilatieplan gemaakt. Het doel? “De ligplaatsen van de melkkoeien koelen en een fris stalklimaat creëren”, stelt de veehouder. “Egbert Anne Andringa, koecomfort specialist bij Cowhouse, heeft veel ervaring op het gebied van ventilatie en heeft goed met ons meegedacht. Ook hebben we onze dierenarts betrokken in de plannen”, vertellen de veehouders die dit als een prettige samenwerking hebben ervaren.

“We zien dat de activiteit in de stal op peil blijft.”

In mei vorig jaar zijn de ventilatoren geïnstalleerd. In de lengterichting van de stal hangen de Windforce ventilatoren boven de dubbele rijen en langs de muur hangen kleinere ‘Basket Fans’ ventilatoren boven de enkele rijen. “De ventilatoren zijn zo geplaatst dat ze veel lucht door de stal verplaatsen en frisse lucht kunnen aanzuigen via de deuren en zijwanden. Door de samenwerking tussen de ventilatoren worden alle ligplaatsen goed gekoeld”, legt Ids uit. “De constante doorstroming van frisse lucht zorgt ervoor dat de koeien gekoeld worden én er een fris stalklimaat ontstaat.”

Images of

Ids en Hessel de Groot, Waaxens
Ids en Hessel de Groot, Waaxens
Ids en Hessel de Groot, Waaxens
Ids en Hessel de Groot, Waaxens

Swipe/klik rechts voor meer foto's > 

Goede ventilatie is een must

Met de melkrobots en de herkauwmonitoring via de halsband hebben de gebroeders De Groot veel inzicht in de kudde. “We zien dat de gezondheid en de melkproductie op een goed niveau blijft tijdens warme periodes. De loop op de robot is goed en de voeropname blijft op peil”, zien de veehouders. “Je wilt dat koeien lekker liggen te herkauwen en hun activiteit behouden zodat ze goed op de robot blijven lopen. Qua dierwelzijn is goede ventilatie een must”, stelt hij en vervolgt: “Het is een investering die zich snel terugverdiend. Een koe die onderuit gaat of een dalende melkproductie kost een hoop geld.”

Frequentieregelaar

De Windforce en de Basket Fans ventilatoren worden gezamenlijk bediend met een Frequentieregelaar. “Dit is een mooi systeem”, vindt Ids. “Je kunt hem zelf helemaal instellen en hoe warmer het wordt hoe sneller hij gaat draaien. Wij hebben hem zo ingesteld dat de ventilatoren vanaf een temperatuur van 20 graden aanslaan en tot 26 graden gaan ze steeds iets sneller. Bij ons staan ze bij 26 graden of hoger maximaal aan.”

Images of

Frequentieregelaar
Frequentieregelaar

In de zomer staat Ids tegenwoordig het liefst tussen de koeien in de stal. “Hier is het lekker koel”, lacht hij. “Veel mensen die bij ons de stal inlopen zijn onder de indruk van de ventilatoren, vooral de capaciteit die ze hebben”, vertelt de koeienboer. De veehouders, die veel aandacht schenken aan de gezondheid en het comfort van hun koeien, zijn tevreden met het resultaat. “Het stalklimaat is nu ook in warme periodes optimaal waardoor het dierwelzijn is verbeterd. We kunnen de ventilatoren niet meer missen in de stal”, besluit Ids.

Bedrijfsgegevens

In het Friese Waaxens runnen de gebroeders Ids en Hessel de Groot een melkveebedrijf met 190 koeien. Het rollend jaargemiddelde is 10.000 liter kg melk met 4,45% vet en 3,65% eiwit. Ze hebben 105 hectare grond in gebruik, waarvan 42 hectare eigendom.

Images of

Ids en Hessel de Groot, Waaxens
Ids en Hessel de Groot, Waaxens