Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring Familie Jacobsen

Nieuwe stal met aandacht voor koewelzijn en arbeidsgemak

Images of

Familie Jacobsen

Van links naar rechts: Bente, Wenke, Karsten, Jonas en hond Elly.

In het Noord Duitse Husby, in het hart van het schiereiland Jutland, staat het melkveebedrijf van de familie Jacobsen. Hier bouwden zij een nieuwe stal met veel aandacht voor dierwelzijn en arbeidsgemak. “We hebben de nieuwe stal ontworpen met plaats voor een melkrobot, en om het koecomfort te garanderen hebben we besloten de ligplaatsen uit te rusten met Friesian Island koematrassen en Wisconsin ligboxen”, vertelt Karsten Jacobsen.

Het melkveebedrijf van de familie Jacobsen is een familiebedrijf waar inmiddels de derde generatie aan het roer staat. Karsten: “Op onze boerderij worden ongeveer 140 koeien gemolken. De veestapel bestaat uit Holstein- en Angler koeien. We produceren ongeveer 1.300.000 kg melk per jaar met een vetgehalte van 4,40% en 3,50% eiwit.”

Ruime comfortabele ligboxen

Samen met een ander bedrijf vormt de familie een maatschap (GbR). Het partner bedrijf is verantwoordelijk voor alle akkerbouw en varkens op haar locatie. “Onze partner heeft besloten 300 zeugen minder te houden en hiermee kregen we de kans de vestiging op het melkveebedrijf uit te breiden”, verklaart Jacobsen de reden om een nieuwe ligboxenstal te bouwen. “De nieuwe stal is uitgerust met een melkrobot, heeft 66 ligboxen en 70 voerplaatsen aan het voerhek.”

VIDEO: Nieuwbouwstal met Friesian Island koematrassen, Wisconsin ligboxen en het Golfvoerhek

Images of

In de nieuwe stal is gekozen om de ligplaatsen te voorzien van Friesian Island koematrassen en Wisconsin ligboxen. Daarnaast zijn er golfvoerhekken geplaatst om de koeien ook tijdens het vreten goed comfort te bieden. “In 2009 hebben we al ligboxen en matrassen van Cowhouse geplaatst in de bestaande stal, en daar zijn we tot op de dag van vandaag zeer tevreden over”, vertelt Jacobsen over de keuze voor Cowhouse stalinrichting in de nieuwe stal. “De Wisconsin ligboxen zijn erg ruim en de koe heeft volledige vrije kopruimte. Simpel gezegd: Het is een hele comfortabele ligbox”, stelt de veehouder. “In ons bedrijf staat koecomfort voorop, dit vinden wij erg belangrijk. Met de Friesian Island matrassen bieden we de koeien een zacht ligbed. Ook kunnen we iedere koe een voerplaats bieden en zorgen we met de open stal dat er goede ventilatie is.”

Klaar voor de toekomst

Met de realisatie van de nieuwe stal heeft Jacobsen een duidelijk doel voor ogen: "We opereren duurzaam en willen ongeveer 2.000.000 - 2.200.000 kg melk per jaar produceren op ons bedrijf." Ze zijn trots op het project, en daar hebben ze alle reden toe. Er is een prachtige stal gebouwd met veel licht, lucht en vooral koecomfort. Hoe de toekomst eruit ziet? “Zowel bij onze GbR-partner als bij ons bedrijf is er een opvolger die in de startblokken staat. We zijn klaar voor de toekomst”, besluit Jacobsen tevreden.

Images of

Husby
Husby
Husby
Husby
Husby
Husby
Husby

Meer weten over de Friesian Island koematras? Lees hier meer.

Meer verhalen >