Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring familie Schmidt

“Onze koeien liggen meer en de klauwgezondheid is zichtbaar verbeterd”

Images of

Familie Schmidt

In het Duitse Bargenstedt staat het melkveebedrijf van Tjark Schmidt en Franziska Jäger. Hier melken zij 260 koeien met een gemiddelde melkproductie van 10.500 liter per koe per jaar met 4,00% vet en 3,40% eiwit. Voor de veehouders is koecomfort een belangrijke aspect op het bedrijf. Tjark:  “Aangezien onze focus vooral op de melkproductie ligt staat de gezondheid en het welzijn van de koeien voorop. Dit realiseren we door goed te voeren, voldoende ruimte in de stal en het juiste ligcomfort te bieden.”

Vorig jaar heeft de familie de bestaande stal uitgebreid. Hier hebben ze de ligplaatsen voorzien van Wisconsin ligboxen met Friesian Island koematrassen. “Om het juiste ligcomfort te kunnen bieden aan onze koeien hebben we voor de Friesian Island matrassen gekozen. Vooral de sterke kwaliteit en het koevriendelijke materiaal sprak ons erg aan”, vertelt Schmidt.

Bekijk hier de video van de familie Schmidt

Images of

“Sinds december 2021 hebben we de nieuwe stal in gebruik en de koeien genieten merkbaar van het ligcomfort”, vertelt de veehouder tevreden. “We zien dat er veel meer koeien liggen en dat ze sneller en makkelijker gaan liggen. Vooral de goede demping van het matras is een groot voordeel. Hierdoor heeft de koe een goede grip bij het opstaan en wanneer ze gaat liggen worden haar gewrichten minder belast. Dit heeft een positief effect op de klauwgezondheid”, ziet Schmidt. “Onze koeien hebben minder last van kreupelheid.”

Images of

Bargenstedt
Bargenstedt
Bargenstedt
Bargenstedt
Bargenstedt

Ook qua arbeid omtrent het schoonmaken van de matten is de veehouder tevreden. “De topcover is dicht en mooi vlak. Hierdoor kunnen we de ligplaatsen makkelijk schoon houden met een handschraper en dit komt de arbeidsefficiëntie ten goede.” Of ze de matrassen zouden aanbevelen aan collega veehouders? “Ja absoluut”, stelt Schmidt. “Met name door de goede kwaliteit, de goede prijs-prestatie verhouding en het juiste advies die we kregen zouden wij deze matrassen zeker aanbevelen.”

Hoe de toekomst van de veehouders eruit ziet? “We blijven koeien melken en wanneer mogelijk zouden we nog iets willen groeien”, kijkt Schmidt vooruit. Met de moderne ligboxenstal die er nu staat is het bedrijf in ieder geval goed voorbereid op de toekomst.

Meer verhalen >