Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring familie Eggengoor

“Op dit matras durf ik mezelf ook wel te laten vallen”

Images of

Familie Eggengoor

In Collendoorn loopt veehouder Patrick Eggengoor (27) net zo lief tussen de koeien als dat hij op de trekker zit. Sinds vijf jaar staat de jonge veehouder aan het roer van het melkveebedrijf met 140 koeien. En dit doet hij met veel enthousiasme en gedrevenheid. Eind vorig jaar heeft hij besloten de diepstrooiselboxen te vervangen door Dutch Mountain koematrassen. Het doel? “Arbeidsverlichting en meer comfort voor onze koeien”, stelt de jonge veehouder.

In het kleine buurtschap Collendoorn, nabij Hardenberg, staat het bedrijf van Patrick Eggengoor. Samen met zijn ouders Ali en Henk vormt hij V.O.F. Veurink. Het familiebedrijf, van opa en oma Veurink, is na het overlijden van opa voortgezet door Patricks ouders en zijn oom Alex.  Opgegroeid tussen de koeien en met een grote interesse in het bedrijf stapte Patrick na zijn opleiding bij zijn oom in het bedrijf. Maar in augustus 2015 werd Alex ziek en overleed in april 2016 op 55 jarige leeftijd. Hierdoor moesten er snel beslissingen worden genomen. De jonge veehouder is de uitdaging aangegaan en besloot het bedrijf voort te zetten.

Met hulp van zijn familie en vaste melkers runt Patrick het bedrijf met veel werkplezier. Samen met zijn vriendin Megan woont hij op de boerderij. Megan werkt buiten de deur, maar trekt moeiteloos de overall aan om mee te helpen. Ali en Henk, de ouders van Patrick, zijn regelmatig op het bedrijf te vinden. “Mijn moeder doet de boekhouding en helpt mee met het verzorgen van het jongvee. Mijn vader doet allerlei klussen op zaterdag en neemt op zondag een melkbeurt over”, vertelt Patrick. Ook broer Rienk is vaak op zaterdag van de partij als ‘technische man’. Het is een hechte familie. “Daarnaast werken we met een aantal melkers”, vertelt Patrick die hier veel werkplezier uithaalt. “Omdat je met meerdere mensen samenwerkt kun je van elkaar leren en ben je niet alleen op het bedrijf. Dit maakt het werk een stuk leuker en gezelliger.”

Images of

Koeien Familie Eggengoor
Koeien op Dutch Mountain
Stal Familie Eggengoor

Van diepstrooisel naar matrassen

Door de jaren heen hebben de veehouders verschillende aanpassingen gedaan om het bedrijf verder te optimaliseren. “We zetten steeds nieuwe stappen om het werk nog efficiënter rond te kunnen zetten.” Afgelopen jaar besloten ze te investeren in nieuwe ligbedden voor de melkkoeien en droge koeien. “Hiervoor werkten we met diepstrooisel boxen met zaagsel”, vertelt Eggengoor. “Dit was niet ideaal. We moesten om de vier dagen de boxen bijvullen, want dan lagen de koeien alweer op het beton”, legt hij uit. “Het instrooien van de boxen nam veel tijd in beslag. Bovendien wordt zaagsel ook steeds duurder. Kortom hier waren we niet tevreden over. We zochten een oplossing waarbij het comfort constant hoog is in combinatie met meer arbeidsgemak.” Met name het comfort was een belangrijke focus voor Patrick. “Matrassen van drie of vier centimeter vinden wij ook niks”, stelt hij. “Daarom trok de Dutch Mountain matras, die een dikte heeft van 14 centimeter aflopend naar 10 cm, onze interesse. Bovendien kwamen we met deze investering in aanmerking van het voordeel van de Jola subsidie.”

Meer grip en iedere dag hetzelfde comfort

Eind vorig jaar zijn de 155 ligboxen voorzien van de nieuwe Dutch Mountain matrassen. “We merken dat de koeien veel meer liggen in de boxen en beter opstaan omdat ze meer grip hebben. Met deze matten kunnen we de koeien iedere dag hetzelfde comfort bieden”, stelt Patrick tevreden en voegt toe: “Op dit matras durf ik zelf ook met mijn knieën op te vallen, dat durfde ik bij de diepstrooisel boxen niet.”

Arbeid was voor de veehouder een belangrijke reden om de ligplaatsen te vervangen. “We hebben nu meer tijd voor andere zaken”, stelt Patrick die aangeeft dat het instrooien en bijhouden van de zaagsel boxen veel tijd in beslag nam. “Op deze matrassen strooien we een mengsel van kalk en zaagsel. Dit doen we sinds kort met een instrooimachine, een investering waarmee we het onszelf een stuk makkelijker maken”, vertelt de jonge veehouder. “Naast arbeidsgemak is het comfort voor de koe verbeterd en besparen we veel kosten voor zaagsel.” Of hij tevreden is? “Ja”, zegt Patrick resoluut. “We kunnen de koeien een comfortabele ligplek bieden waardoor ze langer liggen en makkelijker gaan liggen en staan. Daarnaast zijn we tevreden met de service vanuit Cowhouse. De lijntjes zijn kort. Wanneer er iets is heb je rechtstreeks contact met de verkoper.”

Images of

Bedrijf familie Eggengoor

De matrassen zijn gemonteerd in de bestaande ligboxenstal uit 2006 dit betekent dat de ruimte beperkt is. “We hebben een oudere stal waardoor de maten wat krapper zijn”, vertelt Patrick. “Onze boxen staan op 110 cm breed. Dit is prima, maar de koeien hebben niet veel kopruimte in de boxen. Met de installatie van de Dutch Mountain matrassen hebben we de boxen een stukje hoger geplaatst en door de gekartelde golfschoftboom hebben ze meer ruimte om op te staan. Bovendien hebben ze op de nieuwe matten goede grip bij het opstaan en kunnen zich laten neerploffen als ze gaan liggen.”

Zoveel mogelijk melk uit eigen ruwvoer

Het mooie aan boer zijn noemt Patrick de vrijheid die je hebt op je eigen bedrijf. “Je bent eigen baas en geen dag is gelijk. Het werken met zowel de koeien als de machines vind ik mooi”, stelt de jonge veehouder tevreden. Hij werkt met een aantal vaste melkers. “Dit is een meerwaarde”, vertelt hij. “Het maakt het werk een stuk gezelliger. Er gebeurt altijd wel wat. Daarnaast werken we ook veel samen met veehouders in de buurt. Het is belangrijk om elkaar te helpen, hier heb je alleen maar voordeel aan.”

Patrick is een gedreven veehouder met een duidelijke visie. “Wij streven ernaar om zoveel mogelijk melk uit eigen ruwvoer te produceren. Daarom zijn we onlangs overgestapt op een gemengd rantsoen.” Ook zijn de veehouders fanatieke weiders. “Op het bedrijf hebben de koeien altijd buiten gelopen”, vertelt Patrick. “Dit vinden we mooi en daarnaast willen we hier ook rendement uithalen. Met een hoge droge stof opname uit weidegras hoef je minder krachtvoer te geven waardoor je de kostprijs kan drukken.” De veehouder heeft samen met zijn familie en personeel plezier in het werk. Dit is in combinatie met gezonde koeien en een goed verdienmodel een belangrijk uitgangspunt om het bedrijf voort te zetten. 

Bedrijfsgegevens

Patrick Eggengoor (27) vormt samen met zijn ouders Ali en Henk Eggengoor V.O.F. Veurink. Hij woont samen met zijn vriendin Megan op het melkveebedrijf in het Overijsselse Collendoorn. Hier melken ze 140 kalfs- en melkkoeien en houden ze 70 stuks jongvee. Het rollend jaargemiddelde is 9500 kg melk per koe per jaar met 4,45% vet en 3,63% eiwit. Het bedrijf beschikt over 84 hectare grond.

Meer verhalen >