Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring familie Kooistra

“Toen we de Friesian Island koemattrassen zagen, dacht ik: Dit is het”

Images of

Romke Kooistra

“Een comfortabel matras met veel grip”, daar was de familie Kooistra naar opzoek toen ze naast de bestaande ligboxenstal een nieuwe stal bouwden. Bij een collega veehouder zagen ze de Friesian Island koematrassen en veehouder Romke Kooistra wist meteen: “Dit is het.” Inmiddels genieten de koeien volop van de ruimte en het ligcomfort in de nieuwe stal.

In het Friese Oudega (Smallingerland) staat het melkveebedrijf van Romke Kooistra (26). Vijf jaar geleden stapte hij bij zijn ouders Jelle en Griet in de maatschap waar zij dagelijks 75 koeien melken. Zowel vader als zoon zijn echte koeienboeren. “Beide zijn we keuringsliefhebbers en zien we graag een mooie koe die in balans is”, vertelt Romke, die in de toekomst het bedrijf volledig zal overnemen enthousiast. In het afgelopen jaar hebben ze met de bouw van een nieuwe stal een mooie stap gezet voor de toekomst. “Naast de ligboxenstal uit 1989 hebben we een nieuwe stal gezet met 31 ligboxen en een nieuwe melkput”, vertelt Romke. “In de bestaande stal hadden we niet genoeg ligplekken voor alle koeien en inmiddels was de melkput na 30 jaar verouderd. Daarom hebben we besloten een nieuwe stal naast de bestaande te bouwen”, legt hij uit.

Sinds oktober vorig jaar heeft de familie Kooistra de nieuwe stal in gebruik. “De oude en nieuwe stal zijn met elkaar verbonden waardoor de koeien meer licht en ruimte hebben gekregen”, vertelt Romke. De oude melkput hebben de veehouders vervangen en verplaatst naar de nieuwe stal. “Met de bouw van de nieuwe stal hebben we één muur van de bestaande 1+1 stal eruit gehaald waardoor de koeien meer kopruimte hebben”, vertelt de veehouder die koecomfort hoog in het vaandel heeft staan. “Door de jaren heen hebben de veehouders geïnvesteerd in stalinrichting waardoor het comfort in de bestaande stal goed is bijgehouden.”

Images of

Romke Kooistra
Romke Kooistra

“Een koe moet het goed hebben”

Voor de inrichting van de nieuwe stal hebben de veehouders een kijkje genomen bij een collega-veehouder die sinds een aantal jaren de Friesian Island koematrassen in combinatie met Wisconsin ligboxen in de stal heeft liggen. “Toen we deze matrassen in de praktijk zagen dacht ik gelijk: ‘dit is het’. De koeien liggen er mooi op en hebben goede grip”, vertelt de veehouder.

“Een koe moet het goed hebben, je moet haar goed voor zorgen”, stelt de koeienboer voor wie koegezondheid en comfort een belangrijke pijler is. Inmiddels genieten de koeien in de nieuwe stal van het comfort van de Friesian Island koematrassen met Wisconsin ligboxen. “Het bevalt goed”, stelt Romke tevreden. “Met de nieuwe ligplaatsen zien we dat de koeien snel gaan liggen, dit is een goed teken”, geeft de veehouder aan die na het melken ziet dat deze ligplaatsen altijd bezet zijn. “Ze zakken echt met hun klauwen weg in het matras waardoor ze goede grip hebben bij het gaan liggen en staan.”

Images of

Romke Kooistra

Koeien liggen mooi recht in de boxen

In de nieuwe stal hebben de veehouders ervoor gekozen om de ligboxen iets breder te zetten. “In de bestaande stal zijn de ligboxen 1,10-1,12 meter breed en in de nieuwe stal hebben de ligboxen een breedte van 1,15 meter”, vertelt Kooistra en voegt toe: “Vooral de lengte vind ik belangrijk. De koeien moeten genoeg kopruimte hebben om goed te kunnen gaan liggen en opstaan”, stelt hij. “We zien dat de koeien mooi recht in de boxen liggen. Dat is super en betekent dat de ligboxen goed zijn afgesteld”, concludeert de veehouder. “Bovendien heerst er rust in de stal. Het valt op dat er niet veel koeien in de boxen staan.”

Over de begeleiding vanuit Cowhouse is de veehouder goed te spreken. “Nadat we de matrassen en boxen hebben bekeken in de praktijk zijn we in contact gekomen met Egbert Anne Andringa van Cowhouse. We zijn zeer tevreden over deze begeleiding. Egbert Anne spreekt de boerentaal en heeft veel kennis over hoe koeien zich gedragen. Daarbij kwam hij met goede adviezen. Zo hebben we de waterbakken in de nieuwe stal op advies laag gehangen, zodat koeien meer water drinken en dit komt de productie ten goede”, vertelt Romke. “Bovendien heeft de monteur van Cowhouse goed werk geleverd. Na drie dagen was alles netjes geïnstalleerd, dit ging mooi vlot.

”De veehouder kijkt tevreden terug op het proces en de keuzes die zijn gemaakt. “Het is allemaal heel goed verlopen. We zijn zeer tevreden met het comfort dat we in de nieuwe stal kunnen bieden. Het oogt mooi en ook over de prijs/kwaliteit zijn we goed te spreken. Zonder twijfel zou ik zo weer voor deze matrassen en boxen kiezen”, stelt hij tevreden.

Swipe/klik rechts voor meer foto's van de nieuwe stal >

Images of

Romke Kooistra
Romke Kooistra
Romke Kooistra
Romke Kooistra

Uiergezondheid verbeterd

Met de staluitbreiding zien de veehouders een positief effect op de koegezondheid. “Er is geen sprake meer van overbezetting, de koeien hebben veel ruimte en genieten van een comfortabel ligbed. Hierdoor zien we een verbetering in de uiergezondheid”, merkt Kooistra op. “De koeien hebben het best”, stelt hij tevreden. “We hebben weinig koeien die last hebben van kale of dikke hakken.”

De veehouders hebben de huisvesting van de melkkoeien en droge koeien goed voor elkaar. “De komende tijd willen we ook de huisvesting van het jongvee aanpakken. We hebben nog een Hollandse stal die voor de helft volstaat met jongvee en dit willen we graag moderniseren. Daarnaast gaan we de oude melkput ombouwen tot strohok”, vertelt Romke over de plannen op korte termijn. Hoe het bedrijf er over tien jaar uitziet, dat zal de tijd uitwijzen. “Er staat nu een mooi eenmansbedrijf”, kijkt Romke vooruit op de toekomst. Momenteel werkt vader Jelle nog met plezier mee op het bedrijf. In de komende jaren streven we naar het verlengen van de levensduur van onze koeien”, geeft de veehouder aan. “Ook zullen we in de toekomst meer moeten denken aan kruidenrijke graslanden en weidevogelbeheer.” 

Bedrijfsgegevens melkveebedrijf Kooistra

In het Friese Oudega runt Romke Kooistra (26) samen met zijn ouders Jelle (68) en Griet (65) een melkveebedrijf met 75 koeien en 50 stuks jongvee op 55 hectare grond. Het rollend jaargemiddelde is 10.000 kg per koe per jaar met 4,30% vet en 3,45% eiwit.

Meer verhalen > 

Swipe/klik rechts voor meer foto's >

Images of

Romke Kooistra