Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring familie Hettinga

Volop rust en ruimte in nieuwe stal

Images of

Familie Hettinga

Begin dit jaar zijn de koeien van de familie Hettinga in het Friese Koarnjum overgeplaatst naar de nieuwe stal net buiten het dorp. Dit betekende een omschakeling voor de koeien, maar ook een nieuwe manier van werken voor de veehouder. Op het biologische bedrijf waren de koeien snel gewend aan de ruime en lichte stal met veel koecomfort. Erik Hettinga: “De koeien doen het goed in de nieuwe stal. Ze hebben meer rust en ruimte en wij kunnen het werk efficiënter rondzetten.”

'Efficiënter werken'

Familie Hettinga bouwde een nieuwe stal en woonhuis op een paar honderd meter afstand van de oude locatie net buiten Koarnjum. Erik: “Hierdoor konden we de koeien te voet verhuizen naar hun nieuwe onderkomen.” Hier vond een mooie verrassing plaats voor de koeien; een ruim opgezette stal die van alle gemakken en koecomfort is voorzien. De oude ligboxenstal is nog te zien vanaf het nieuwe bedrijf. “Deze is in 1974 gebouwd en was verouderd. “vertelt de veehouder. “We konden een vergunning krijgen voor het bouwen van een nieuwe melkveestal en woning in het naastgelegen land.”

En zo geschiedde. In oktober 2018 is de bouw begonnen en op 4 februari dit jaar zijn het melkvee en jongvee overgeplaatst. Met de nieuwe stal moesten de koeien ook omschakelen naar een nieuwe manier van melken. Ze worden nu door twee melkrobots gemolken.

Een andere manier van werken

De lay-out van de stal is goed doordacht. “De looplijnen in de stal zijn kort waardoor we efficiënt kunnen werken.” In de 3+0+3 stal zijn de koeien in twee groepen verdeeld. Aan de ene zijde worden de jongere koeien gemolken door een melkrobot en aan de andere zijde de oudere koeien. “Momenteel melken we 100 koeien en hebben we nog ruimte om te groeien”, geeft Hettinga aan. De stal heeft 168 ligplekken voor de melkkoeien en pinken, en daarnaast nog 35 ligplaatsen voor het jongvee. “Vanuit beide robots kunnen we de koeien makkelijk separeren en verplaatsen naar de droge koeien, bekapbox, strohok of de separatieruimte voor zorg- en aandachtskoeien.”

In de stal is ook een voergangbrug gemaakt waardoor de koeien makkelijk van de ene naar de andere zijde kunnen worden verplaatst. Wanneer de koeien straks naar buiten gaan staat de ophaalbrug open zodat de koeien zelf naar buiten kunnen gaan om te weiden.

Images of

Hettinga overzicht stal
Strohok Hettinga
Hettinga overzicht

'Ze hebben meer ruimte waardoor ze makkelijker gaan liggen en opstaan'

Meer ruimte tijdens liggen en vreten

De nieuwe stal is ontworpen en ingericht met veel aandacht voor koecomfort en gezondheid. “We hebben gekozen voor diepstrooiselboxen voorzien van een stro-kalk mengsel met Wisconsin ligboxen”, vertelt Erik. “In deze box heeft de koe veel ruimte waardoor ze zich vrij kan bewegen. Het Comfort Zone concept heb ik eens gezien tijdens een presentatie over koecomfort. Dit is mij altijd bijgebleven”, geeft hij aan. “De koeien liggen er mooi in. Ze hebben meer ruimte waardoor ze makkelijker gaan liggen en opstaan.”

Naast de ruime ligboxen is er ook gekozen voor het golfvoerhek waarbij de koeien makkelijk toegang hebben tot het voer door de ruime kopgatopening. Door de brede doorsteek en de gebogen toprail is de aanraking met de buizen minimaal.

‘De koeien doen het goed in de nieuwe stal’

Met de veranderingen is het welzijn van de koeien flink gestegen, waardoor ook de gezondheid in een korte tijd snel is verbeterd ziet de veehouder. “De koeien kunnen zich vrijer bewegen in de stal, en door het rubber op de vloer glijden ze niet uit”, legt hij uit. “De poten zijn beter en gezonder. Ook mastitis gevallen hebben we nog niet gehad  in de nieuwe stal.”

Met de nieuwe stal is ook de melkproductie aanzienlijk gestegen laat de veehouder weten. “Het comfort is flink vooruit gegaan en de koeien worden nu drie keer daags gemolken, dit zie je terug in het aantal liters.”

“De koeien doen het goed in de nieuwe stal”, stelt Hettinga tevreden “Wanneer het weer het toelaat gaan de koeien straks ook naar buiten. We zijn benieuwd hoe dit gaat verlopen.”

Images of

Golfvoerhek Hettinga
Ligboxen Hettinga
hettinga ligbox

Bedrijfsgegevens

Erik Hettinga woont samen met zijn vrouw Foekje en kinderen Anoek(19), Rienk (17) en Frank (12) in het Friese Koarnjum. Erik melkt hier 100 melkkoeien op 73 hectare. De productie ligt op 30 liter per koe per dag met 4,42% vet en 3,44% eiwit. Het celgetal ligt gemiddeld rond de 100.

Meer verhalen >