Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring gebroeders Veenstra

"Dit hadden we veel eerder moeten doen"

Images of

Gebroeders Veenstra

Gebroeders Gerke en Joost Veenstra zijn echte veeboeren. Het welzijn van de koeien staat voorop in de bedrijfsvoering. Om ook in de bestaande stal het juiste koecomfort te bieden hebben ze onlangs geïnvesteerd in nieuwe matrassen en boxen. De renovatie gebeurt in fasen. Inmiddels zijn de eerste ligplaatsen vernieuwd en kunnen de koeien genieten van het comfort van de Friesian Island.

Échte koeienboeren

In de ‘Noardlike Fryske Wâlden’ runnen gebroeders Gerke en Joost Veenstra een melkveebedrijf met 170 koeien. De nuchtere ondernemers zijn échte koeienboeren. “We streven naar optimale koeien. Hier halen wij onze voldoening uit. Wanneer er iets met een koe aan de hand is, dan zit het ons ook niet lekker”, geeft Gerke aan die net als zijn broer een passie voor de fokkerij heeft.

De broers staan twee keer daags samen in de melkput. “Dit doen we met plezier”, vertelt Gerke enthousiast. “We vinden dit beide mooi werk. Hier ga ik graag vroeg mijn bed voor uit”, vertelt hij gedreven. De broers wisten al van jongs af aan dat ze het bedrijf wilden voortzetten en de keuze om dit samen op te pakken was geen discussiepunt. “We kunnen goed samenwerken. Al kun je een groter verschil dan tussen ons bijna niet hebben”, geeft Gerke lachend aan. “Maar hierdoor vullen we elkaar goed aan. Ieder heeft zijn taken en qua bedrijfsvoering zitten we op één lijn.”

Ligboxenstal verlengd én verdubbeld

De broers hebben het bedrijf overgenomen van hun vader Hans Veenstra (75) die nog altijd tegenover het bedrijf woont en graag meehelpt waar het kan. In 1979 bouwde de familie Veenstra hier een nieuwe stal voor 60 koeien. Door de jaren heen is de veestapel gegroeid naar inmiddels 170 melk- en kalfkoeien en is de ligboxenstal verlengd én verdubbeld.

Om het comfort voor de koeien in de bestaande stal te verhogen hebben de veehouders er onlangs  voor gekozen om de ligboxen te renoveren. Inmiddels hebben ze een derde deel van de ligplaatsen aangepakt. “Wij hebben nu 60 ligplaatsen voorzien van Friesian Island koematrassen en 30 boxen vervangen door de Cowcoon ligbox”, laat Gerke tevreden zien.

Images of

Stal Veenstra
Friesian Island
Stal Veenstra
Gerke en Hans Veenstra

"De koeien hebben goede grip en liggen graag op de nieuwe matrassen"

Duidelijke voorkeur

“Dit hadden we veel eerder moeten doen”, stelt de veehouder resoluut. “De matrassen bevallen ons goed. De koeien hebben goede grip bij het opstaan en we zien dat ze graag op de matrassen liggen.” Wanneer je de stal in kijkt tonen de koeien een duidelijke voorkeur voor het Friesian Island matras. Deze matrassen liggen nagenoeg vol. “Dit is ook duidelijk merkbaar tijdens het melken”, vertelt Veenstra. “Wanneer de eerste 24 koeien de melkput verlaten zie je dat ze gelijk naar de nieuwe matrassen lopen. Deze zijn dan ook snel bezet.” De broers zijn tevreden met de nieuwe ligplaatsen, evenals de koeien.

De veehouders hebben de boxen ook ruimer gemaakt door ze te verbreden van 112 cm naar 115 cm. “Dit is een verbetering qua comfort”, stelt Gerke. “Maar het liefst zetten we de boxen op 120 cm alleen hier hebben we gewoonweg niet genoeg ruimte voor in de bestaande situatie.

Renoveren in fasen

De reden voor veehouders Veenstra om nieuwe ligboxen aan te schaffen was simpel: de oude matten bevielen niet en de boxen hadden hun beste tijd gehad. “Onze ligboxen uit 2003 waren ten einde. Op het laatst bleven we lassen. Het was hoog tijd voor nieuwe”, vertelt Gerke. Inmiddels hebben de veehouders één rij voorzien van de Cowcoon ligbox. Deze box heeft een buigzame kunststof onderbuis waardoor koeien comfortabel in de box kunnen liggen. “Het is een mooie box. De onderbuis beweegt lichtelijk mee en dit is juist op de plek waar de heup van de koe vaak tegenaan komt”, legt de koeienboer uit.

Het vervangen van de ligplaatsen doen de veehouders in fasen: “Binnenkort worden de volgende 60 ligplaatsen voorzien van de Friesian Island matras met de Cowcoon ligbox en daarna volgen de laatste 40 boxen aan de andere kant van de voergang. Op deze manier kunnen de koeien in de stal verblijven zonder dat ze er te veel hinder van hebben.”

Images of

Friesian Island
Cowcoon Veenstra
Gebroeders Veenstra

Boerentaal

De keuze voor de Friesian Island koematrassen van Cowhouse was redelijk snel beklonken. “Wij hadden de matrassen al meerdere keren voorbij zien komen en zijn toen in contact gekomen met Egbert Anne Andringa van Cowhouse International”, vertelt Veenstra. “We hadden hier een goed gevoel over. Het zijn echte boerenjongens en spreken de boerentaal”, noemt hij als meerwaarde. “Bovendien kijken ze met een andere blik de stal in en hier leer je ook weer van. Zelf kun je enigszins bedrijfsblind worden voor je eigen situatie”, aldus Gerke. “We zijn tevreden met de keuze die we hebben gemaakt. Bovendien hebben de monteurs goed werk geleverd.”

Totdat alle ligplaatsen zijn voorzien van de nieuwe matrassen en ligboxen kunnen de veehouders over de resultaten op het gebied van gezondheid en conditie nog niet veel zeggen. “De koeien liggen nu in verschillende boxen. De tijd zal het leren, maar het comfort zal de koeien ten goede komen”, verzekert Gerke.

Welke kant gaat het op?

In de komende maanden zullen de andere ligplaatsen op het bedrijf ook worden aangepakt en dan ligt de focus voor de gebroeders Veenstra met name op het optimaliseren van het bedrijf. “We doelen niet op het verder groeien van de veestapel. Daar is geen ruimte voor momenteel. Bovendien is het een groot vraagteken hoe het komt met het beleid. Welke kant gaat het op? Dit bepaalt het toekomstperspectief voor ieder melkveebedrijf”, besluit Veenstra.

Images of

Bedrijf Veenstra compleet
Melkfeebedriuw Veenstra

Bedrijfsgegevens

Gebroeders Gerke (39) en Joost (45) Veenstra runnen samen een melkveebedrijf in het Friese Twijzel. Hier houden zij 170 melk- en kalfkoeien met 120 stuks jongvee op 100 hectare grond. Het rollend jaargemiddelde ligt op 10.500 kg per koe per jaar met 4,50% vet en 3,50% eiwit. De veehouders hanteren een gesloten bedrijfsvoering.

Meer verhalen > 

Meer weten over het Friesian Island koematras >