Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring Familie Hakenfort

“Goede prestaties kunnen alleen worden bereikt met het best mogelijke koecomfort“

Images of

Familie Hakenfort

Op het melkveebedrijf van de familie Hakenfort liggen de koeien er zeer comfortabel bij. In het voorjaar van 2023 zijn de ligboxen vernieuwd en voorzien van zachte Dutch Mountain koematrassen en Comfort Zone ligboxen. “De resultaten zijn indrukwekkend”, vertelt Stefan Hakenfort. “We hebben een significante prestatieverbetering van 2 liter per koe per dag en zien een verbetering in de uier-, klauw- en gewrichtsgezondheid”, vertelt de veehouder enthousiast.

In het Duitse Rosendahl-Osterwick (deelstaat Noordrijn-Westfalen) runt de familie Hakenfort een melkveebedrijf met 140 koeien en ongeveer 80 runderen. Na het succesvol afronden van zijn studie in 2000 heeft Stefan zich volledig gefocust op het melkveebedrijf. Door de jaren heen heeft het bedrijf zich verder ontwikkeld door het geleidelijk uitbreiden van de veestapel en het uitbouwen van de stal. De veehouder werkt met genetische selectie om een duurzame veestapel te realiseren. “Wij focussen op kwaliteit in plaats van op kwantiteit”, vertelt de veehouder.

Images of

Hakenfort
Hakenfort

“De extreme zachtheid, elasticiteit en robuustheid heeft ons overtuigd”

In april 2023 heeft de familie Hakenfort in de bestaande stal de ligplaatsen gerenoveerd en voorzien van Comfort Zone ligboxen in combinatie met de zachte Dutch Mountain matrassen. “We waren op zoek naar het beste mogelijke ligcomfort voor onze koeien en kwamen terecht bij de Dutch Mountain”, vertelt de veehouder. “Vooral de extreme zachtheid, elasticiteit en robuustheid van het matras heeft ons overtuigd”, stelt hij en vertelt enthousiast over de resultaten. “Met de nieuwe koematrassen zien we geen kale hakken en gewrichten meer. Dikke gewrichten en gewrichtsontstekingen behoren eindelijk tot het verleden”, vertelt de veehouder met volle tevredenheid.

In totaal zijn 115 ligplaatsen bij de melkkoeien en 25 ligboxen bij de droge koeien voorzien van Dutch Mountain koematrassen en Comfort Zone ligboxen. “De afmetingen van de ligboxen bij de melkkoeien staan op een breedte van 1,15 meter en zijn met de renovatie gelijk gebleven. Bij de droge koeien hebben we enkele boxen verwijderd waardoor we een breedte van 1,30 meter per box konden realiseren”, laat Hakenfort zien.

De koeien genieten van veel ruimte in de nieuwe ligboxen. “We hebben gekozen voor de Comfort Zone ligbox omdat de koe hierin veel vrijheid heeft. Ze heeft veel kopruimte waardoor ze makkelijker en sneller gaat liggen en opstaat”, verklaart de veehouder zijn keuze. Wanneer de koeien de ligbox ingaan, gaan ze snel liggen”, merkt de veehouder op. “Bovendien valt het op dat ze langer liggen en aanzienlijk minder staan in de box.”

Images of

Hakenfort
Hakenfort

Aanzienlijke prestatieverbetering met gemiddeld 2 liter melk!

Inmiddels genieten de koeien van de familie Hakenfort al ruim een jaar van hun nieuwe ligplaatsen. “De investering in koecomfort was het meer dan waard”, stelt de veehouder die duidelijke resultaten ziet. “We hebben een aanzienlijke prestatieverbetering met een stijging van 2 liter melk per koe per dag”, vertelt Stefan enthousiast. “Door de ligtijd te verlengen zien we een verbetering in de uier-, klauw en gewrichtsgezondheid. En dit resultaat zien we terug in de melkproductie. Hiermee is het voor ons duidelijk dat de investering in koecomfort zich snel terugbetaald”, stelt Stefan resoluut.

De familie Hakenfort kijkt tevreden terug op de samenwerking met Cowhouse. “De vertegenwoordiger heeft ons goed begeleid vooraf, tijdens en na montage. “Hij heeft tijd besteed aan het zorgvuldig meten van alle ligplaatsen en al het aangeleverde materiaal was in orde”, vertelt Stefan. “Op basis van onze ervaringen zouden we de Dutch Mountain en de Comfort Zone ligboxen zonder twijfel aanbevelen.” De verbetering van de diergezondheid en de prestatieverbetering van de melkkoeien rechtvaardigen de hoge investeringskosten.”

Images of

Hakenfort
Hakenfort

De familie Hakenfort kijkt terug op een zeer succesvol project. “Wij zouden zo weer over doen, dat wil zeggen alles direct volledig vervangen met Dutch Mountains en Wisonsin ligboxen!”, stelt hij met volle tevredenheid en voegt toe: “Het resultaat bewijst dat wij en Cowhouse gelijk hebben.“

Hoog koecomfort als basis voor goede prestaties

Het doel van de familie Hakenfort is om ook in de toekomst voldoende gezinsinkomen te genereren door intensieve melkveehouderij (veel melk per stalruimte en hectare). “Wat de komende jaren zeker niet gaat veranderen is de focus op een hoog koecomfort als basis voor goede prestaties. Goede prestaties kunnen alleen worden bereikt met het best mogelijke koecomfort”, stelt de veehouder die dit wil bewerkstelligen door het verder optimaliseren van het bedrijf. “Dit doen we zoal door gebruik te maken van mestrobots, koeborstels, comfortabele koematrassen en ligboxen, ventilatoren, lichtprogramma’s etc. Momenteel zijn we aan het kijken naar een ander melksysteem”, vertelt Stefan met een positieve blik op de toekomst.

Bedrijfsgegevens

De familie Hakenfort runt in het Duitse Rosendahl-Osterwick een melkveebedrijf met 140 melkkoeien en 80 runderen en kalveren. De familie runt het bedrijf samen met een vaste medewerker. Het rollend jaargemiddeld per koe ligt op 11.855 kg melk met 4,04% vet en 3,59% eiwit. Het bedrijf beschikt over 60,5 hectare land waarvan 25 hectare gras, 25 hectare maïs, 9 hectare gerst/tarwe, 1,5 hectare blijvend grasland voor de koeien.

Meer verhalen >