Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring Familie Mai

"We zien een verbetering in de gezondheid en productiviteit van de kalveren."

Images of

Calf zones

In het Oost-Duitse dorp Langenwolmsdorf melkt de familie Mai 500 koeien. Op het bedrijf ligt de focus op het constant verbeteren van het koecomfort met als doel een hogere levensproductie en lagere veeartskosten te realiseren. Vorig jaar hebben ze vier identieke jongveestallen gebouwd met 80 Calf Zones.

Om de kalveren het juiste comfort te bieden koos de familie Mai voor Calf Zones eenlingboxen. “We hebben de nieuwe jongveestallen voorzien van Calf Zones om het welzijn van de kalveren te verhogen, en om het arbeidsgemak van de medewerkers te verbeteren. In het oude pand konden we de benodigde ruimte voor de dieren niet meer garanderen”, vertelt de veehouder.

Images of

Calf zones
Calf zones
Calf zones
Calf zones
Calf zones
Calf zones

Arbeidsbesparing van 30%

In augustus 2021 zijn de Cowhouse Calf Zones in gebruik genomen. Thomas Mai: "We zien een significante verbetering van de productiviteit in de stal. Voorheen stonden de vaarskalveren in kalveriglo’s en werden de stierkalveren gehouden in een krappe oude stal. We zijn heel tevreden over de Calf Zones en hopen dat we de komende 20 jaar zo door kunnen blijven werken”, zegt hij enthousiast. Op de vraag zijn de Calf Zones arbeidsefficiënt? Antwoordt de veehouder: "Ja absoluut, zeer efficiënt! We kunnen de arbeid sneller rondzetten. We besparen nu zo’n 30% arbeid”, stelt Thomas Mai tevreden.

“Het grootste voordeel van dit systeem is het consequente in-out principe en de rustfase tot de volgende stal.” Op het bedrijf blijven de kalveren 14 tot 20 dagen alleen in de Calf Zones. Daarna worden ze verplaatst naar een duo- of groepshuisvesting. "Dit werkt heel goed", vertelt de veehouder. “We maken de Calf Zones vooraf schoon met een hogedrukreiniger en gebruiken hiervoor koud water met een vetoplosmiddel. Ze zijn heel praktisch in gebruik en bovendien kunnen we een stuk hygiënischer werken”, concludeert Thomas.

Images of

DM
Dutch Mountain Familie Mai

Zachtheid van het ligvlak is het grootste voordeel

Dutch Mountain Koematras

Naast de jongveestallen heeft de familie Mai ook een nieuwe stal gebouwd voor de droge koeien. De ligplaatsen zijn voorzien van Dutch Mountain koematrassen. “De Dutch Mountain is een zeer zacht matras", geeft Thomas aan. "Tot nu toe bevallen ze ons erg goed. We bestrooien de matrassen met kalk en gehakseld stro. De hoge zachtheid is het grootste voordeel van het matras”, stelt hij tevreden.

Bedrijfsgegevens

In Langenwolmsdorf heeft de familie Mai een bedrijf met 500 melkkoeien en 420 stuks jongvee. Het rollend jaargemiddelde ligt op 10.550 kg per koe per jaar met 4,16% vet en 3,42% eiwit. Het bedrijf heeft 800 hectare, waarvan 200 ha gras, 120 ha kuilmaïs, 100 ha wintergerst .