Deze website maakt gebruik van cookies.

Gouden Animal Welfare Award voor nieuwe ligbox ‘Dreamstall’

Cowhouse wint gouden Animal Welfare Award met nieuwe ligbox ‘Dreamstall’

Images of

Animal welfare

De stalinrichter Cowhouse International heeft met een nieuw ontwikkelde ligbox twee prijzen in de wacht gesleept op de Eurotier beurs in Hannover. Met de breed uitgevoerde ligbox, genaamd ‘Dreamstall’, werd Cowhouse onderscheiden met een zilveren medaille voor de innovatie en de prestigieuze gouden Animal Welfare Award voor het bijdragen aan een beter dierenwelzijn. Deze laatste prijs wordt toegekend door het Duitse Bundesverband Praktizierender Tierärzte, de landelijke vereniging van veeartsen.

“Deze waardering is een kroon op ons werk”, aldus directeur Rinse Andringa, “Wij hebben er meer dan 10 jaar aan gewerkt om een bredere ligbox te ontwikkelen. Ik verwacht dat dit een omslag is in de melkveehouderij. Bij de hedendaagse ligboxen heeft een koe vaak minder dan 115 cm ruimte tussen de afscheidingen terwijl ze zelf breder is dan 115 cm. Wanneer je deze ligboxen breder maakt worden ze smerig en dit betekent meer werk voor de veehouder en een groter risico op een lagere melkkwaliteit.”

Dreamstall

De Dreamstall is het eerste ligboxensysteem waarbij koeien iedere natuurlijke sta- en lighouding kunnen aannemen. Andringa: “Met de Dreamstall kunnen wij naar ligboxbreedtes toe van bijvoorbeeld 140 tot 160 cm. Hierdoor heeft de koe veel meer ruimte om te liggen. Het geleidingsframe zorgt ervoor dat de koe recht gaat liggen en het ligbed daardoor schoon blijft. Wij zijn wereldwijd het eerste bedrijf die dit voor elkaar heeft gekregen en daar zijn we enorm trots op.”

Ook de schoftboom ontbreekt bij de Dreamstall. De koe kan hierdoor vrij met de kop omhoog staan. Andringa: “Dit doen ze in de natuur ook om te kijken of er gevaar dreigt van roofdieren. Deze schoftboom is altijd een belemmering geweest voor de koe en daar zijn we na vijftig jaar eindelijk vanaf.”

Images of

Het belang van bredere ligplaatsen wordt ook vanuit wetenschappelijke hoek onderkend. Een recent onderzoek van de Universiteit van Brits Columbia toonde aan dat koeien bij een vrije keuze sterke voorkeur hadden voor bredere ligboxen. Koeien gingen eerder liggen en konden alle natuurlijke lighoudingen aannemen zoals het zijwaarts strekken van de poten. Kreupelheid en klauwaandoeningen liepen daardoor sterk terug wat weer ten goede kwam aan het welzijn van de koe.

Cowhouse verwacht de nieuwe ligbox begin 2024 officieel op de markt te brengen.

Images of

Dreamstall
Dreamstall
Dreamstall
Dreamstall