Deze website maakt gebruik van cookies.

Ervaring van Albert Folkertsma

"Koe vertelt zelf waar ze het liefste op ligt"

Images of

Albert Folkertsma

Bij veehouder Albert Folkertsma uit Donkerbroek liggen drie verschillende typen matrassen in de stal. De koeien hebben keus, maar één matras heeft een duidelijke voorkeur: de Dutch Mountain. Albert:“De koeien vertellen wel wat ze willen, ze vechten er haast om.”

“De boxen met de Dutch Mountain matrassen zijn altijd bezet”, geeft Albert aan. Dit verbaast mij niet, legt de veehouder uit. “De koeien zinken erin weg, het ligt zacht en de mat heeft een groot schokdempend effect.” Het ligt lekker voor de koeien en wat Albert opvalt is dat de koeien vlot gaan liggen én staan. “Ze kunnen de punt van hun klauwen heel goed in de mat drukken. Dat geeft ze grip. In één soepele beweging gaan ze liggen en staan ze weer op.”

Images of

Folkertsma

“De mat blijft droog en is gemakkelijk schoon te houden”

De bovenkant van de mat bestaat uit een elastische en luchtdoorlatende toplaag en geeft daarmee mooi mee. “Een rubber toplaag wordt glad. Bovendien is het wat ‘zweterig’. Het matras wordt beschermd door een vloeistofdichte rubberen beschermhoes, waardoor urine en mest de mat niet kunnen binnendringen. Dat maakt dat de mat droog blijft en ook gemakkelijk schoon te houden is”, ervaart Albert. De dikke schuimlaag spreekt de melkveehouder ook aan. “Voorin bij de knieboom is de mat 14 cm dik, achterin 10 cm. Hij loopt mooi af. De koeien liggen lekker én langer”, concludeert Albert. “Voor de koeien moet dit haast wel ideaal zijn.”

Meer verhalen >